top of page

“Getuigenis? Ook dan moet je er staan als beveiliger”

IN DE PRAKTIJK


Twee onbekende mannen in het rookhok en een personenauto die een verkeerde afslag neemt. Op het oog onschuldige gebeurtenissen, maar niet voor coördinator beveiliging Josh en zijn team: in totaal konden 7 personen worden aangehouden.

Verkeerde afslag

Twee onbekende mannen in het rookhok en een personenauto die een verkeerde afslag neemt. Op het oog onschuldige gebeurtenissen, maar niet voor coördinator beveiliging Josh. Hij besluit even een praatje te maken met de chauffeurs, die problemen zeggen te hebben met hun CargoCard en duidelijk zenuwachtig zijn.


cocaïne-containers

Josh weet ondertussen dat het HARC-team onlangs twee containers met cocaïne heeft gespot. Dat er mensen gaan komen om die op te halen, staat vast. Hebben deze chauffeurs daarmee te maken? Rustig praat hij ze de beveiligingsloge binnen; ze moeten eerst een video-instructie doorlopen voordat ze de terminal op kunnen. Ondertussen komt hij een hoop te weten dat zijn onderbuikgevoel bevestigt.

 

Predictive profiling

is een innovatieve manier om vroegtijdig afwijkend gedrag te signaleren.

Social talking – oftewel een praatje maken – speelt daarbij een belangrijke rol en levert een schat aan informatie op. Josh vat het kernachtig samen: “je argwaan sociaal verpakken en checken”.

 

scenario

In overleg met de PFSO en de Douane wordt besloten om zoveel mogelijk identiteitsgegevens van de mannen te verzamelen, zónder hun mogelijke ophaal-operatie te verstoren. Als plots ook de eerder verkeerd gereden personenauto het terrein afrijdt, besluit Josh deze voorzichtig te volgen en kan zo waardevolle informatie over route en auto doorbellen.

getuige

Dankzij de scherpte bij de beveiliging werden in totaal 7 personen aangehouden. Het hielp ook dat Josh de filmpjes die hij met zijn privé telefoon van de chauffeurs maakte, vrijgaf aan justitie. Dat daarmee zijn naam in het proces verbaal staat neemt hij voor lief: “Ook dan moet je er staan als beveiliger”.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page