top of page

Strafeis: tot bijna 1 jaar celstraf voor overtreden 'uithalerswet'

ACHTERGROND


Op 14 februari stonden zeven mannen terecht die zich zonder geldige reden op het Rotterdamse haventerrein bevonden. Tegen hen zijn celstraffen van vier tot elf maanden geëist en een gebiedsverbod van drie jaar.

Dergelijke stevige straffen zijn nieuw. Ze worden mogelijk gemaakt door een nieuwe wet die vanaf 1 januari 2022 in werking is getreden. Deze wet zorgt ervoor dat personen die zonder duidelijk reden op een haventerrein worden aangetroffen, tot 2 jaar celstraf kunnen krijgen al dan niet in combinatie met een gebiedsverbod.


De verdachten die terecht stonden zijn waarschijnlijk 'uithalers' die de drugs uit de containers halen, voordat er douanecontrole plaatsvindt. Een hardnekkig en terugkerend probleem dat het proces op de terminal verstoort en medewerkers een gevoel van onveiligheid bezorgt. Tot nu toe kregen deze indringers alleen een boete van 95 euro. De nieuwe wet maakt het mogelijk om veel strenger te straffen met de verwachting daarmee de hele criminele logistiek te treffen.


Awareness training Inside jobs

Om te leren hoe de drugssmokkel in de Rotterdamse haven in elkaar zit en wat de gevolgen kunnen zijn voor de mensen die er werken, is de awareness training van het HARC een must . In deze videotraining zie je ook de impact van uithalers op een terminal.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page