top of page

Slaapzakken uit smokkelcontainers naar daklozen

NIEUWS


Ruim 50 in beslag genomen slaapzakken van uithalers die cocaïne uit de Rotterdamse haven smokkelen, worden door het Openbaar Ministerie aan daklozen geschonken.

Officier van Justitie Loes van der Wees staat met slaapzak pers te woord.


Het gaat om slaapzakken die door ’uithalers’ worden gebruikt om in te slapen, als ze zich verstoppen in zeecontainers om te wachten op nieuwe ladingen drugs. De slaapzakken worden vandaag aangeboden aan de Pauluskerk in Rotterdam.


In Italië doet justitie het al jaren: statige maffiavilla’s, razendsnelle bolides of snelle boten die van criminelen zijn afgepakt, krijgen een nieuwe, legale bestemming in de maatschappij. Politie en justitie in Nederland doen het hier ook.


Sinds 2017 draait de landelijke pilot Maatschappelijk Herbestemmen, of: Maher. Van criminelen gekaapte spullen zijn gaandeweg teruggegeven aan de burgers. Zo schonken politie en OM een boot die werd gebruikt voor drugssmokkel, de ijsbreker Sila Inua, aan het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College (STC). De boot gold als waarschuwing voor studenten dat misdaad niet loont.


Officier van justitie Loes van der Wees: „In deze containers treffen we regelmatig slaapzakken aan. In het verleden werden ze vernietigd. Nu hebben we bedacht om ze een nieuwe bestemming te geven, namelijk de Pauluskerk in Rotterdam. De kou komt eraan en ze kunnen ze daar goed gebruiken. Het zijn goede kwaliteit slaapzakken. De criminele bazen zorgen goed voor hun personeel.”

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page