top of page

Post Corona smokkel

SIGNALEN


Nu Corona de samenleving steeds minder in zijn greep heeft, ziet het HARC-team in de haven weer meer mensbewegingen van en naar tankers en schepen met bulkgoederen. En daarmee neemt ook de kans op smokkel toe.

Aanbod Zuid-Amerika

Omdat tijdens Corona er niet of nauwelijks mensen van of naar schepen konden komen, droogde het aanbod van de kleinere smokkelpartijen in Zuid-Amerika op. Daar is sinds kort weer wat verandering in gekomen; het aan en van boord gaan van bemanningsleden, controleurs en proviandeurs gebeurt weer veel makkelijker. Het aanbod in Zuid-Amerika neemt nu weer toe en het blijkt dat sommige bemanningsleden daar gevoelig voor zijn, zeker als ze slecht betaald worden.


Opletten!

Een passagierende matroos met 5 kg. in zijn rugzak, kan dat in Rotterdam makkelijk kwijt en hoeft jaren niet meer te werken. Dus dat gaat geheid meer gebeuren de komende tijd en daar wil het HARC-team voor waarschuwen, ook al staat het in geen verhouding tot wat in containers wordt gevonden: 'Het doet allemaal mee, en ook deze manier van cocaïnesmokkel verstoort de veiligheid op de terreinen'.


ISPS

De veiligheidsprotocollen met betrekking tot aanmelden, identificatie, controle op transport door de haven en over de terreinen verdienen nu extra aandacht. 'Het is zaak de ISPS weer op te strakken', aldus het HARC-team. De meldkamer van de Douane is 24/7 bereikbaar voor verdachte situaties en calamiteiten: 088-6223100.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page