top of page

De waarde van een extern vertrouwenspersoon

TIP


De meeste bedrijven in de haven beschikken wel over een intern vertrouwenspersoon: een collega die je in vertrouwen kan nemen bij ongewenst gedrag dat jou overkomen is of je opvalt. Echter bij persoonlijke dilemma’s die te maken hebben met de drugsproblematiek, kan contact met een extern vertrouwenspersoon net iets veiliger voelen.

Gewetensnood

Het vermoeden dat een collega betrokken is bij drugssmokkel, is een groot dilemma waarbij allerlei emoties om voorrang vechten. Een beschuldiging met mogelijk grote gevolgen, ook voor jou. Hoe pak je zoiets aan? Waar kwam je achter? Waar zitten de twijfels? Waar de teleurstelling?

Vertrouwenspersoon

Logisch om met zo’n kwestie naar de vertrouwenspersoon te gaan. Toch is de situatie dermate gevoelig, dat een vertrouwenspersoon buiten het werk misschien net dat extra gevoel van veiligheid kan geven.

De waarde van extern

Sparren met een extern vertrouwenspersoon kan ervoor zorgen dat:

- medewerkers hun verhaal kwijt kunnen in de anonimiteit van ‘buiten’,

- er een gezamenlijk beeld voor verdere actie ontstaat,

- eventueel het verhaal (of melding) anoniem bij leidinggevende terecht komt,

- de medewerker zich veilig blijft voelen,

- en lekker kan werken


Extern vertrouwenspersoon Een extern vertrouwenspersoon is een zzp’er , gecertificeerd en aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Voor de externe VP is het dagelijks werk om te gaan met vertrouwelijke informatie en medewerkers bij te staan met advies en feitelijke ondersteuning bij dilemma’s op het werk.


Proberen?

Voor organisaties die ervaring willen gaan opdoen met een extern vertrouwenspersoon, hebben wij er een aantal geselecteerd. Deze vertrouwenspersonen zijn Rotterdammers, bekend met de haven en de problematiek rondom drugsimport. Ze delen graag hun ervaring, visie en voorwaarden tijdens een kennismakingsgesprek.

Margriet Maris, hetvolstevertrouwen.nl

Helene de Haart, dehaartmediation.nl

Roel van der Heijde, roelrotterdam.nl

Sandra van der Hor, ksr-cc.nl


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page