top of page

Containers controleren met gesloten deuren

INNOVATIE


Met een nieuwe methode kan de Douane containers controleren op drugs, zonder dat de deuren open hoeven. Dat levert niet alleen tijdswinst op bij de Douane, het logistieke proces wordt ook minder verstoord. De verzegeling van containers blijft intact en goederen hoeven niet meer gelost te worden. Bovendien is het mogelijk aan boord al te starten met controleren.

OED

De OED (Odor Extracting Device) werkt als volgt: tussen de containerdeuren wordt een slangetje gestoken dat in verbinding staat met een vacuümpomp. De pomp zuigt de lucht uit de container en verspreidt dit over een watje dat in een glazen potje zit. De geur uit de container blijft ‘plakken’ aan de watjes. Een speurhond ruikt aan het potje en aan de reactie van de hond wordt bepaalde welke containers verdere inspectie nodig hebben.

Efficiency

Het grote voordeel van de nieuwe controlemethode is dat de container niet meer eerst geopend en gelost hoeft te worden. Verzekeringstechnisch erg handig, zeker bij kwetsbare goederen zoals fruit. De container blijft in het logistieke proces en kan al aan boord gecontroleerd worden. Zo kunnen makkelijk méér containers gecontroleerd worden in dezelfde tijd, wat weer kostenbesparend werkt.


Speuren naar speurders

De uitdaging voor de douane zit in het vinden van de juiste medewerkers en speurhonden. Speurhonden worden vaker gebruikt om containers te controleren op de aanwezigheid van drugs, maar niet iedere speurhond is geschikt om de OED te gebruiken. Specifiek wordt gekeken naar honden met een hoge 'zoekdriften', maar die tegelijk rustig kunnen werken.


(foto's: Dirk-Jan Gjeltema)

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page