top of page

Van een goede collega pik je meer, zelfs criminele handelingen...

LEARNING


Wie een sterke, loyale band heeft met een collega, kan sneller geneigd zijn om minder leuk gedrag normaal te vinden. Zelfs als het om criminele handelingen gaat. En dat maakt de stap om zelf overstag te gaan weer een stukje kleiner.

Iets om het over te hebben in jouw organisatie?

De band die je met een goede collega kan hebben, de loyaliteit naar elkaar en het onderlinge vertrouwen, maakt dat je zijn of haar gedrag met een andere bril bekijkt. Juist omdat híj́ of zíj́ het doet, ben je sneller geneigd het wat minder erg te vinden. En dat kan ook gelden voor crimineel gedrag, zoals hulp bieden aan drugssmokkelaars. Zeker als je lang met iemand werkt, kunnen je normen gaan vervagen. Er ontstaat een nieuw normaal.


En in dat nieuwe normaal ben je zelf misschien wel te beïnvloeden om je – eventueel via deze collega - ook in te laten met criminaliteit. En als dat dan niet gebeurt, ben je misschien wel zo loyaal dat je zaken niet zal melden.


Een mechanisme waar we ons bewust van moeten zijn. Leidinggevenden of HR kunnen het met onderstaande tips in een kleine groep aan de orde stellen:


1. Benoem context. Onderzoek* wijst uit dat we van goede collega's meer pikken dan van een willekeurig andere collega. Zelfs crimineel gedrag. Vertel dat je gezamenlijk wilt nadenken wat de risico's van zulke normvervaging kunnen zijn.


2. Laat iedereen een goede collega in zijn hoofd nemen.


3. Laat iedereen met nee, ja of misschien, antwoord geven op de volgende vragen:

  • Vind je het erg als jouw collega flexibel omgaat met instructies?

  • Vind je het erg als jouw collega flexibel omgaat met zijn of haar werktijden?

  • Vind je het erg als jouw collega op zijn werk privézaken regelt?

  • Vind je het erg als jouw collega iets kleins (pen, rolletje plakband) mee naar huis neemt?

4. Voer de discussie. Stel, iemand vindt het van een goede collega niet zo erg dat hij/zij tijdens werktijd privézaken regelt. Vindt hij dat van minder goede/aardige collega wel lastig?


Afsluiter: Een goede collega is onmisbaar, maar wees je bewust van de keerzijde van die collegialiteit. Dubieus (of crimineel) gedrag op de werkvloer is nooit normaal, ook niet als je hele goede collega’s bent.

* Om een integere haven. Een criminologisch onderzoek naar niet-integer gedrag van medewerkers in de haven van Rotterdam. R. Buijt en Y. Eski

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page