top of page

2019: Ruim 34.000 kilo drugs onderschept in de haven

NIEUWS


Het HARC-team (Hit and Run Cargo), een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie, Openbaar Ministerie en FIOD, heeft het afgelopen jaar 33.732 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse Haven. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018, toen stond de teller op 18.947 kilo.

Het HARC-team kwam in 2019 vaker in actie dan voorgaande jaren, in totaal zijn er 141 partijen onderschept. In 2018 waren dat er in totaal 109, in 2017 82 vangsten. Naast cocaïne werd 519 kilo heroïne, 195 kilo marihuana en 86 kilo crystal meth onderschept. Het team is in 2019 ook betrokken geweest bij verschillende vondsten in Vlissingen, in totaal ging dat om 3008 kilo cocaïne.


Opvallend is dat er dit jaar meerdere grote vondsten zijn gedaan, er zijn verschillende partijen van meer dan 1000 kilo onderschept. Het grootste deel van de drugs is afkomstig uit Zuid-Amerika, uit landen als Colombia, Ecuador en Brazilië.


bijzondere vondst

In april 2019 was er een opvallende vangst tijdens een controle bij een transportbedrijf in De Lier. Hier werd een flinke hoeveelheid crystal meth en ketamine aangetroffen. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De verdovende middelen, met een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s, waren bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk.


Verschillende dekladingen

Naast bananen waren andere fruitsoorten ook in trek als deklading. Het HARC-team trof in 2019 drugs aan tussen vaten fruitpulp, maar ook tussen ladingen mango’s en meloenen.

In december deed het HARC-team nog een opvallende vondst: 255 kilo cocaïne verstopt tussen silicapoeder. Silicapoeder wordt veelal gebruikt in de betonindustrie.

Andere bijzondere dekladingen waren bijvoorbeeld: suiker, boomstammen en limoensap. In december deed het team nog een vondst met een opvallende deklading, toen werd 255 kilo cocaïne tussen silicapoeder aangetroffen. Silicapoeder wordt veelal gebruikt in de betonindustrie. Het poeder wordt toegevoegd aan het betonmengsel om zo een hogere sterkte te bereiken.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page