Screening bij Progeco: 3 keer is scheepsrecht

HOW TO


Toen een manager van Progeco in de Albert Heijn het aanbod kreeg om € 20.000,- (illegaal) bij te verdienen, werd nog eens extra duidelijk dat de nieuwe screeningsmethode bij de organisatie een verstandige en noodzakelijke aanscherping is.

Nieuwe screeningsmethode?

“We proberen uit alle macht te voorkomen dat sollicitanten met verkeerde bedoelingen, toch door onze sollicitatieprocedure heenglippen. Daar namen we al de nodige maatregelen voor, maar de praktijk heeft uitgewezen dat we nog grondiger te werk moeten gaan. Dat onze nieuwe directeur dit onderwerp erg belangrijk vindt, helpt natuurlijk mee.”

Hoe werkt het?

“Eigenlijk is het niet eens zo heel spannend; we doen hetzelfde als daarvoor, maar dan vaker. Iedereen die bij ons komt werken, wordt door drie verschillende mensen gesproken. Van HR tot de betreffende afdeling waar iemand komt werken. Die ervaringen leggen we later naast elkaar.”

Wat levert het op?

“Ondanks dat we professioneel en objectief naar mensen kijken, speelt ook onze onderbuik een rol bij onze overwegingen. En zeker bij mensen die ons bewust en geraffineerd proberen te misleiden.”

Wat kost dat wel niet?

“Een sollicitatieprocedure kost op deze manier onmiskenbaar meer tijd. Die valt echter in het niet bij de schade als je iemand aanneemt met een verborgen drugsagenda. En je moet ook voor die positie weer een nieuwe sollicitatieprocedure opstarten.”

Dus het levert eigenlijk op?

“Wij denken van wel. En een belangrijke extra opbrengst is ook dat de rest van de medewerkers weten hoe serieus wij met dit probleem omgaan. Niet in de laatste plaats voor hun veiligheid.”