top of page

2023: Harc-team onderschept ruim 45.000 kilo cocaïne

NIEUWS


Er is voor het tweede jaar op rij minder drugs aangetroffen in de Rotterdamse haven. Het Harc-team heeft in 2023 in totaal 45.506 kilo cocaïne onderschept in de haven met een straatwaarde van 3,5 miljard euro. In 2022 was dit 46.789 kilo.


Het HARC-team, een samenwerking van de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, ontdekte in totaal 170 partijen drugs. Naar aanleiding van deze vondsten werden 88 strafrechtelijke onderzoeken opgestart.  Door een uitbreiding van het team zijn er 17 meer dan in 2022.


In totaal 'draaide' het Harc-team 212 zaken in 2023. De onderzoeken leverden 109 aanhoudingen op van drugscriminelen. In 2022 waren dit er 95.


Recordvangst

In juli werd de grootste vondst ooit gedaan in Nederland. Niet minder dan 8.088 kilo werd aangetroffen tussen een lading bananen. De drugs maakten in Rotterdam een tussenstop en waren bestemd voor een ander Europees land.


Bijzondere verstopplekken

Ook dit jaar waren er weer bijzondere verstopplekken voor de aangetroffen cocaïne. Bijvoorbeeld tussen een lading magnesiumoxide uit Brazilië, in een container met auto’s die via Panama en Amerika in Nederland aankwam en tussen een lading schroot. Opvallend was ook de 1.100 kilo cocaïne tussen autobanden. Veruit de meeste verdovende middelen worden overigens nog altijd aangetroffen tussen fruitladingen.


Uithalers

In 2023 werden 400 uithalers opgepakt, sommigen van hen meerdere keren. Kenmerkend:

  • Meeste aanhoudingen op containerterminals Maasvlakte

  • Steeds meer aanhoudingen op empty depots

  • 330 uithalers waren first offender

  • Meeste uithalers uit R'dam-Zuid, maar ook uit Amsterdam, Den Haag en Antwerpen. De jongste was 14 jaar oud.


Publiek-private samenwerking werpt vruchten af

De strijd tegen de drugssmokkel en corruptie in de haven is er eentje die alleen in gezamenlijkheid succesvol kan zijn. Samen met de havenbedrijven en rederijen is in 2023 verder geïnvesteerd in het aanhalen van de banden en het uitwisselen van informatie. Zo wordt er krachtig ingezet op weerbaarheid van personeel en het wijzen op risico’s voor havenmedewerkers die door criminelen benaderd worden om te helpen bij het invoeren van drugs (Zie berichten elders op deze website).


Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page